K A R I N T H I Ë
WELKOM IN
PROVINCIE VAN BERGEN EN MEREN
Ga naar de inhoud

Klopeiner See - Südkärnten

Klopeiner See - Südkärnten

De mooiste bergtoppen markeren een cultuurruimte die geen grenzen meer kent. De lichte, rotsachtige Karawanken tonen Karinthië hun barse, voor alpinisten hoogst interessante gezicht, naar Slovenië lopen ze glooiend af. Van de Petzen tot de Mittagskogel lokken grensoverschrijdende wandelingen. Bad Eisenkappel verricht met de geneeskrachtige bron ware wonderen. De Klopeiner See breekt alle temperatuurrecords.
Nog steeds een aanrader voor veeleisende klimmers zijn de Karawanken en Steiner Alpen, die zich aan de zuidgrens uitstrekken. Markante toppen als Petzen, Koschuta, Hochstuhl of Mittagskogel lokken naar karstig, hoogalpine gesteente. De uitrusting voor een veilige tocht naar de top en tredzekerheid is verkrijgbaar in de klimtuin Bad Eisenkappel of op het klimpad Petzen. Genietende wandelaars hoeven niet beneden te blijven. Er leiden genoeg brede wegen naar de karen en met stenen bedekte hellingen. Langs de weg, waar aan het eind gezellige hutten of boerderijen wachten, groeit bijzondere (submediterrane) vegetatie. Beneden in de brede vlaktes van het Jauntal en de Klopeiner Seenplatte liggen prachtige wateren, oorspronkelijke kloven, geneeskrachtige plaatsen en met Bas Eisenkappel een eersteklas gezondheidsadres. De regio presenteert zich als een stuk onvervalst (Zuid)Karinthië.
Hoogste toppen  
 Karawanken  
   Hochstuhl 2237 meter
   Mittagskogel 2145 meter
   Hochobir 2139 meter
   Petzen 2114 meter
   Koschuta 2066 meter
   Dreiländereck 1509 meter
   Seeberg-Sattel 1218 meter
 Steiner Alpen  
   Grintavec 2558 meter
   Skuta 2532 meter
   Planjava 2394 meter
   Ojstrica 2350 meter


Onderweg op de vlakte: de zijdalen van de Karawanken en Steiner Alpen (bijv. Trögener Klamm, Vellacher Kotschna) of de Klopeiner Seenplatte (Sablatnig Moor).

Onderweg in het middelgebergte: in de Karawanken bereikt u via met stenen bedekte almen de Kare. Seeberg, Kärntner Storschitz, Dreiländereck of de Petzen zijn uw doel.

Onderweg in het hooggebergte: veel bergbeklimmers in Karinthië zweren bij de wanden in de Karawanken: Hochstuhl, Koschuta, Grintavec. De Hochobir als geliefde uitzichtberg is een klim helemaal waard.


Tourentips:

Panoramawandeling naar de Hochobir (2139 meter)
De Hochobir is één van de populairste wandel- en uitzichtbergen van Karinthië. Niet in de laatste plaats omdat het startpunt, de Eisenkappler Hütte (1553 meter), gemakkelijk via een tolweg bereikbaar is. Daarvandaan gaat het te voet verder op de wandelweg 623 over de Napoleon-weide, langs de Kalte Quelle en het voormalige Rainer-Schutzhaus tot aan de top (2139 meter). Op de Hochobir geniet u van een fantastisch panorama-uitzicht - bij helder weer tot aan de Großglockner. Speciale attractie: de in de omgeving van de hut aangelegde natuurhistorische rondwandelweg.

Wandeltijd: ca. 1,5 uur vanaf de Eisenkappler Hütte (in één richting)
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Tussenstop: Eisenkappler Hütte


Petzen - Rondwandelweg
De skiberg van de Zuid-Karinthiërs is uitstekend geschikt voor uitgestrekte wandelingen. Met de Petzen-cabinebaan zweeft u in ca. 15 minuten boven steile hellingen omhoog naar het bergstation Siebenhütte (1700 meter). Pas nu begint de eigenlijke wandeling. Over de Südalpenweg 603 gaat het bergopwaarts naar Knieps (2110 meter) en langs de kam tot aan de Hochpetzen (2114 meter). Via de Krischa-hut (1550 meter) wandelt u weer terug naar het bergstation. Tip voor klimmers: 20 minuten wandelen, onder de Krischa-hut begint het klimpad Petzen (1500 - 1700 meter).
Wandeltijd: 3,5 uur vanaf bergstation Siebenhütte
Moeilijkheidsgraad: middel
Tussenstop: Bergrestaurant Siebenhütte


Beschermd natuurgebied Vellacher Kotschna - Natuurpark Logartal (SLO)
Komend vanuit Bad Eisenkappel slaat u in Höhe Bad Vellach linksaf van de Seebergstraße naar het Kotschnatal. Vanaf het prachtige boveneinde van het dal (999 meter) begint de tocht over een steile, met staalkabels beveiligde kam naar de Offner-hut (1472 meter) en verder naar het Sanntaler Sattel (1999 meter), het zuidelijkste punt van Oostenrijk. Hiervandaan - op Sloveens grondgebied - volgt de afdaling naar de Frischauf-hut (1378 meter) langs de Rinka-waterval (100 meter valhoogte) naar het fascinerende landschap van het Logartal (1100 meter). Paspoort nodig!

Wandeltijd: 5,5 uur vanaf het boveneind van het dal (in één richting)
Moeilijkheidsgraad: middel - moeilijk
Tussenstop: Frischauf-hut (SLO)


Foto: Tourismusregion Klopeiner See - Südkärnten

Terug naar de inhoud